Biografie

Tango Extremo

Sinds haar oprichting in 2003 heeft Tango Extremo een ontwikkeling meegemaakt die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. Het orkest heeft op praktisch alle grote en kleine concertpodia van Nederland gestaan, maar ook het buitenland heeft al verscheidende malen met dit ensemble kennis mogen maken.
De groep is opgericht door violiste Tanya Schaap, die vanaf dat moment de artistieke motor is achter dit ensemble. De bezetting is niet geheel gebruikelijk, maar bleek mettertijd veel muzikale mogelijkheden met zich mee te brengen. De klank van het orkest is daardoor ook uniek.

Het repertoire is zeer breed en erg bijzonder in zijn stijl te noemen. Invalshoeken waaronder Europese en Zuid-Amerikaanse folklore, klassieke muziek, jazz- en Braziliaanse muziek worden gecombineerd met ‘tango nuevo’.
De groep heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de muziek uit het Argentijnse Río de la Plata gebied en diverse cross-overs vanuit het tango nuevo idioom. Op nationaal gebied heeft het ensemble een niet snel meer weg te denken plaats in het Nederlandse muziekleven weten te veroveren. De groep speelt op de meest uiteenlopende podia, variërend van jazzfestival tot klassieke concertzaal tot tangosalon.
Ook buiten ons land maakt Tango Extremo furore. Er werd al getoerd in Spanje, Frankrijk, Portugal, België, Italië, Mexico, Verenigd Koninkrijk, Turkije, Koerdistan, Ierland, Kroatië, Rusland, China, Zuid-Afrika, Botswana, Bolivia, Uruguay, Zuid-Korea, Groenland, IJsland, Duitsland, Zwitserland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Ecuador en Colombia. In augustus 2009 stond Tango Extremo als enige niet-Argentijnse orkest op het Buenos Aires Tango Festival in Argentinië: het meest prestigieuze Tango Festival ter wereld.

 

Projecten (2016/2017)

Tango/Mania
TangoMania-speellijst

Het International Danstheater en Tango Extremo presenteren de nieuwe voorstelling Tango/Mania. In deze double bill beweegt het Internationaal Danstheater, begeleidt door Tango Extremo, van de Argentijnse tango naar muziek en dans uit het Zwarte Zeegebied.
Zes toonaangevende dansers van het gezelschap, waaronder Michael Sastrowitomo (winnaar 2016 Aanmoedigingsprijs Dansersfonds ’79 en winnaar Danspublieksprijs 2015), brengen unieke choreografieën van Neel Verdoorn en de Roemeense Corneliu Ganea tot leven. Vanaf 24 februari tot en met 31 mei 2017 is Tango/Mania te zien in theaters door heel Nederland.

Zowel het Internationaal Danstheater als Tango Extremo staan al jaar en dag bekend om hun gedurfde en unieke projecten. Het is dan ook niet totaal onverwacht dat deze gezelschappen de handen ineen hebben geslagen en samen dit bijzondere project hebben neergezet.

Cast Internationaal Danstheater
Neel Verdoorn (choreografie)
Corneliu Ganea (choreografie)
Michael Sastrowitomo (dans)
Rossana Caldarera (dans)
Roisin Verheul (dans)
Jeroen van Acker (dans)
Teddy Bot (dans)
Dalton Jansen (dans)

Cast Tango Extremo
Tanya Schaap (Viool)
Ben van den Dungen/Christof May (Saxofoon)
Hans van der Maas (Accordeon)
Rob van Kreeveld (Piano)
Marijn van de Ven / Thomas Pol (Contrabas)

CLUB VAUDEVILLE
vaudeville Flyer voorkant WEB


Tango Extremo duikt in de muzikale smeltkroes van de nachtclubs uit de jaren ’20 en ’30 in Berlijn en Parijs. Daar, waar na de eerste wereldoorlog, jazz, folklore en klassieke muziek zich virtuoos vermengen met variété en amusement. Dit alles komt samen in Club Vaudeville, daar waar nachtbrakers en extravaganten elkaar ontmoeten.
Als u voet in Club Vaudeville zet, opent Mackie Magnolia de avond net met ‘I’m just a gigolo’. Dat zet de toon voor een nacht vol ontdekkingen in de duistere wereld van teveel drank, te weinig liefde en van louche handel in alles wat God verboden heeft. Een wereld vol decadentie, melancholische glamour èn muziek. Muziek die het leven niet mooier wil maken dan het is, maar het juist intens en vol wil laten klinken. Als Mackie Magnolia ‘Surabaya Johnny’ of ‘Ich bin von Kopf bis Fuss aus Liebe eingestellt’ zingt waant u zich in het Berlijnse Tingel Tangel Theater, ‘Mon homme’ en ‘Hot hot hot dance’ doen de Folies Bergère en de Moulin Rouge in Parijs voor uw ogen tot leven komen.
Tango Extremo brengt met Club Vaudeville in hun achtste voorstelling een muzikale ode aan de kracht van de mens om zich staande te houden, om door te leven, ook zal zijn we ‘just a gigolo’.

Special Guest: Joris Lutz
Viool: Tanya Schaap
Saxofoon: Ben van den Dungen
Accordeon: Hans van der Maas
Piano: Rob van Kreeveld
Bas: Tomas Pol
Vocals: Job Hubatka

Club Vaudeville wordt gesteund door:
vsbfonds-pay-off-web

FPK_LOGO-ZWART-M

 

 

 

 

 

DE MATTHEUS PASSIE

_PGP4080_Tango Extremo_Choiice flat Middel lage res

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorafgaand aan pasen 2017 zal Tango Extremo met een wel heel bijzonder programma door het land touren: een eigen versie van het grootste klassieke meesterwerk van West-Europa, de Matthäus Passion. De groep zal speciaal voor dit unieke project worden versterkt door twee grote namen, te weten de fantastisch zangeres SHARON KIPS  (bekend van X Factor) en vermaarde acteur Peter Faber.

OUDE PROJECTEN

HAVANA

HAVANA-FRONT-2-1

De cd is te verkrijgen via iTunes:

 

Of via: Amazon.com & CDBaby.com

In het seizoen 2015/2016 speelde Tango Extremo het programma Havana. Het orkest heeft zich deze keer laten beïnvloeden door de muziek uit Zuid-Amerikaanse havensteden van de jaren dertig. Denk aan de muziek die in Cubaanse en Argentijnse danssalons werd gespeeld zoals danzón en tango. Op verrassende wijze brengt de groep een combinatie van muziek uit Havana en Buenos Aires ten gehore in de Nederlandse theaters en concertzalen. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Tango Extremo een percussionist aan de bezetting toegevoegd, de legendarische Gerardo Rosales uit Venezuela.

MAESTROS

TangoFlyerFront

Het theaterprogramma van Tango Extremo  ‘MAESTROS’ was een ode aan een aantal toonaangevende componisten van uiteenlopende pluimage, maar met elk hun eigen unieke muzikale schoonheid. De één in het bijzonder op het gebied van de tango, zoals bijvoorbeeld Astor Piazzolla, maar er kwamen ook componisten aan bod die op het eerste gezicht niet snel aan tango gelinkt zullen worden, zoals Sergej Prokofjev met het beroemde muzikale sprookje ‘Peter en de Wolf’ en het legendarische 2e pianoconcert van Rachmaninoff.

TANGO NOVO
De titel van het  project wat de groep in 2012 heeft gedaan iwas‘Tango Novo’ wat de letterlijke Braziliaanse vertaling is voor ‘Nieuwe Tango’.
De grote inspiratiebron voor Tango Novo is de muziek uit Brazilië, van onder meer twee beroemde componisten uit verschillende stijlperiodes: Ernesto Nazareth en Hermeto Pascoal.
Het resultaat was een indrukwekkende combinatie van de Argentijnse tango met bossa nova, milonga en samba, waarin sensualiteit, passie, romantiek en Braziliaanse ritmes door elkaar heen lopen.

VIVA LA VIDA!
‘Viva la Vida!’ was een succesvolle theatershow die liep van januari 2011 t/m juni 2012. Het uitgangspunt van dit programma was een ode te brengen aan de liefde en aan het leven in al haar kracht en breekbaarheid. De gelukkige momenten kunnen alleen herkend worden aan de hand van de minder gefortuneerde. Zonder de zon zou er ook geen schaduw zijn. In andere woorden: een ode aan het leven in al haar facetten. Tango Extremo heeft zich muzikaal altijd zeer open opgesteld en had dat in deze show op een bijzondere wijze gepresenteerd. Viva la Vida! was een gedurfde combinatie van Nederlands mooiste liedjes als ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld en ‘Het is stil in Amsterdam’ van Ramses Shaffy met wereldberoemde klassieke composities zoals Tchaikovsky’s ‘Zwanenmeer’, maar allen gespeeld in prachtige tango-arrangementen. Gedurende de shows werd de groep ondersteund door een van Nederlands beste tango danspaen: Gabrielle en Rene (www.tangotalks.com)

 

 

Line-up

Tanya Schaap – Viool & artistiek leidster
Ben van den Dungen – Sopraan saxofoon
Rob van Kreeveld – Piano
Hans van der Maas- Accordeon
Thomas Pol/Vasillis Stefanopoulos – Contrabas

_MG_7877

Discografie

‘El silencio’ – (Munich Records, 2004)
‘Una cosa diferente’ – (Munich Records, 2005)
‘Érase una vez..’ – (Maxanter Records The World Series, 2007)
‘Carnaval de Buenos Aires’ – (Maxanter Records The World Series, 2008)
‘Fantango’ – (JWA Jazzrecords, 2010)
‘Toujours bizarre’ – ( JWA Jazzrecords, 2012)
‘Live at De la Mar’ (DVD) – ( JWA Jazzrecords, 2012)
‘Dama de blanco’ – (JWA Jazzrecords, 2013)

NIEUWE RELEASEs

‘Tango Extremo LIVE!’ (LP) – (STS Records, 2014)

LP voorkant

‘Havana’ – (JWA Jazzrecords, 2015)